Подготовка
За тесто:
550 гр. брашно
2 лаж. сол
1 лаж. шеќер
1 лаж. сув квасец
1 јајце
1 шолја за кафе масло
200 мл. млеко
150 мл. топла вода
За фил
Урда
Јајце за премачкување
Малку сусам
Подготовка:
Во брашното ставете сол, шеќер и сув квасец. Измешајте ги маслото со изматеното јајце, па додадете го брашното. Со топло млеко и вода направете помеко тесто, додадете вода малку по малку (125-150 мл). Најдобро е да додавате постепено. Измесете го тестото да се одвои од садот и оставете го на топло да стаса.Направете кора па премачкајте ја со урда, па направете ролат.
Ставете го ролатот во тавче обложено со хартија за печење и сечете на ситни парчиња до 1,5 см, но не до крај. Вртете ги парчињата лево десно.
Ставете ја штрудлата уште малку да стаса и посипете ја со сусам. Печете во добро загреана печка убаво да зарумени.