Талибанците ги предупредуваат САД да ги прекинат летовите на беспилотните летала над Авганистан

Талибанците денеска предупредија на последици доколку САД не ги прекинат летовите на своите беспилотни летала во воздушниот простор на Авганистан.

– Со операциите со беспилотни летала над Авганистан, САД ги прекршија сите меѓународни правила, закони и обврски што ги преземаа кон талибанците во преговорите во главниот град на Катар, Доха, се наведува во нивното соопштение на Твитер, пренесено од британските медиуми.

Талибанските власти ги повикаа сите земји, особено САД, да го третираат Авганистан во рамките на меѓународното право, законите и обврските со цел да спречат какви било негативни последици.

Американските власти досега не излегоа со коментар на предупредувањето.