
Ѓумбирот е древен зачин што уште од дамнешни времиња се користи поради неговите лековити својства. Меѓу останатото помага и во елиминирање на вишокот слузница во белите дробови.
Кромидот и лукот имаат антиканцерогени својства, а се одлични борци и против голем број други малигни сосотојби. Посебно се делотворни во спречување на разните болести на дишните патишта.
Куркумата или индискиот шафран е полн со витамини и минерали, а содржи и здрави омега 3 масни киселини. Има антивирусни, антибактериски и антиканцерогени својства, па затоа треба секојдневната исхрана да ја збогатите со овие зачини.
За овој чудотворен пијалак што ги чисти белите дробови ќе ви биде потребно:
1 литар вода
400 грама кромид
400 грама шеќер (ако сакате поздрава варијанта користете мед или јаворов сируп)
2 лажици куркума
Корен од љумбир со големина на еден палец
- Во водата додадете го шеќерот, ставете ја на рингла и оставете да проврие;
- Кромидот исечете го на четвртини, исечкајте го коренот од ѓумбир и додадете ги во водата со шеќер. Кога смесата повторно ќе проврие додадете куркума и намалете го огнот на потивко.
- Смесата треба да се вари се додека количината од вода не се намали за половина. Потоа процедете ја и ставете ја во тегла. Кога целосно ќе се олади ставете ја во фрижидер и чувајте ја таму цело време.
- Земајте две лажици од овој еликсир наутро на празен стомак и навечер два часа по оброкот.