Во Нетпрес кујната за десерт: Домашна обланда и полнети јајца за Велигден

Состојки:

2 кори за обланда

4 јајца

150 гр. шеќер

1 маргарин

300 гр. мелени бисквити

суво грозје по вкус

половина растопена чоколада

Подготовка:

Фил: 4 жолчки изматете ги со 150 гр. шеќер, додадете цел маргарин и мешајте.Во смесата додадете 300 гр. мелени бискоти, малку суво грозје и половина топена чоколада. Ако е густо додадете малку сок од портокал.

Карамелизирајте 300 гр. шеќер со 4 лаж. вода и врело додадете го во изматените белки.

Соединете се и ставете го на првата кора, обликувајте а потоа ставате друга кора обланда.

Кога ќе се олади исечкајте на коцки.

polneti jajcaПОЛНЕТИ ЈАЈЦА

Состојки:

4 јајца

пола лаж. павлака

пола лаж. мајонез

2 чајни колбаси

1 краставица

сол и пипер по вкус

Подготовка:

Тврдо сварените јајца кога ќе се оладат поделете ги и отстранете ја жолчката. Потоа во чинија изгмечете ги жолчките додадете павлака, мајонез, ситно исечкната краставица, ситно исечкaна чајна и магдонос. Добро измешајте, потоа посолете и забиберете. Белката потсечете ја долу заради стабилност и наредете ја на чинија.Наполнете ја со фил и украсете по желба.