Крцкав десерт што се подготвува мошне брзо, а вкусот веднаш ќе ве освои:
Состојки:
100 грама мелени бадеми
1 лажичка цимет
200 грама шеќер
3 белки
Подготовка:
- Бадемите, 50 грама шеќер и циметот лесно пропржете ги во сува тава, а потоа тргнете ги од оган и оставете ги малку да се оладат. Загрејте ја рерната на 140 степени.
- Додека рерната се загрева, изматете цврст снег од пелки постепено додавајќи го остатокот од шеќерот. Пота измешајте ги и бадемите потпечени со шеќер, а 2 лажици оставете за декорација.
- Земете слаткарска врекичка со среден кружен додаток и наполнете ја со смесата за целувки па на плех обложен со хартија за печење истиснете ги целувките.
- Наросете од сочуваните бадеми и печете 50 до 60 минути. Готовите целувки извадете ги и ставете ги на решетка за колачи за да се изладат.