
Состојки:
300 гр. брашно
1 квасец
100 мл млака вода
млеко по потреба
1 лаж. шеќер
1 лаж.сол
1 лаж масло
1 јајце
150 гр. салама
150 гр.сланина
7 парчиња ајдамер
150 гр. кечаб
1 лаж. оригано
Подготовка:
Растворете ги квасецот и шеќерот во млака вода. Во брашното додадете ги солта, јајцето, стасаниот квасец, маслото, млекото по потреба.Кога ќе се замеси, тестото се остава 20 мин.
Стасаното тесто размесете го и развлечете го во голема тава. На развлеченото тесто наредете кечаб, салама, сланина, листови ајдемер и оригано.
Во добро загреана рерна ставете ја пицата 10 мин, да се пече само долната кора, додадете го филот и печете уште 5-7 мин. на 200 степени.
Подготовка:
КОРИ:
6 јајца
6 лаж. шеќер
6 лаж. брашно
2 лаж. какао
4 лаж. масло
ФИЛ
250 гр слатка хопла
пудинг со вкус на ванила
250 мл. млеко
100 мл. шеќер
ПРЕЛИВ
100 гр. чоколада
50 гр. маргарин
Подготовка:
КОРИ: Изматете ги јајцата со шеќер, додадете ги маслото, какаото и брашното измешани со пециво. Испечете две кори или една па поделете ја на половина. Кората печете ја на 200 степени, 25 мин.
ПРЕЛИВ: Испечените кори прелијте ги со чоколадно млеко и оставете да се оладат. Потоа секоја кора прелијте ја со истопена чоколадо со маргарин.
ФИЛ: Изматете ја хоплата па соединете ја со сварениот и оладен пудинг, а пудингот сварете го со 250 гр. млеко со шеќер. Изматениот фил прелијте го преку корите. Одозгора филувајте според желба.