Зеленски: Украина ќе биде дел од Европската унија

Украина веќе измина долг пат кон својата цел, а тоа е да се приклучи кон Европската унија, рече украинскиот претседател Володимир Зеленски во својата вообичаена прекуноќна порака до своите сонародници во вторник.

„Украина ќе биде дел од Европската унија, а среда е голем ден на тој пат“, рече Зеленски, чија земја моментално е со статус на кандидат за прием во Европската унија.

Кога го спомна „големиот ден“, Зеленски мислеше на оценката за состојбата на напредокот на неколку земји-кандидати, што ќе ја соопштат челниците на Европската унија подоцна во средата. Во сегашниот статус на Украина се и Молдавија и Грузија.

„Веќе ги подготвуваме следните чекори на тој пат, а еден од нив е зајакнувањето на институциите“, рече украинскиот претседател, кој исто така се надева дека Европската унија ќе објави дека ги отвора пристапните преговори со Украина за пристапување во блокот.

Претходно Европската унија наведе седум главни критериуми кои мора да се исполнат за отворање на пристапните преговори, а акцентот беше ставен на намалувањето на корупцијата и реформите во судството. Во оваа смисла, Европската унија веќе изјави дека Украина досега постигнала „голем напредок“.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.