Жестоки критики за Вучиќ по изјавата дека „40 часа работа се малку“ и дека треба да се работи подолго неделно

Изјавата на српскиот претседател Александар Вучиќ дека „40 часа работа се малку“ и дека треба да се работи повеќе неделно, покажува дека претседателот на Србија ја презира работничката класа, а ставот што го искажа заслужува најостра осуда, сметаат соговорници  на весникот „Данас“.

При своето обраќање до јавноста во вторникот, на 29 април, претседателот Вучиќ, меѓу другите, одговори на новинарско прашање како го коментира воведувањето седумчасовно работно време во Црна Гора.

Претседателот на Србија рече дека тоа му се „ласка на народот“, а потоа продолжи.

-Кај мене дојде политичка партија и еден од условите за соработка со СНС беше да не се работи во недела, а работното време да се намали на седум часа. Уште малку, за да не се работи воопшто…Како е можно за 35 часа да се направи истото како за 40 часа. Патем, мислам дека 40 часа се кратко време за работа и не ме интересира што мислеа работниците во Чикаго. Мора да се работи повеќе – рече Вучиќ.

Таквиот став на Вучиќ предизвика револт во јавноста, а соговорниците на Данас нагласуваат дека најнавредлив дел од тоа што го кажа е омаловажувањето на работниците од Чикаго кои на демонстрациите одржани на 1 мај 1886 година го истакнаа барањето за осумчасовна работа.

Претседателот на Обединетите синдикати на Србија „Слога“ Жељко Веселиновиќ за Данас вели дека тоа е целосен скандал и пресметана изјава на претседателот Вучиќ, која не случајно била дадена два дена пред одбележувањето на Меѓународниот ден на трудот.

-Со таа изјава Вучиќ покажа дека ја презира работничката класа и воопшто не се грижи за интересите на нејзините членови. Претседателот на Србија често искажува силно антиработнички ставови, а своевремено зборуваше многу пофално за поранешната премиерка на Велика Британија, Маргарет Тачер, која за време на нејзиното владеење направи низа потези кои беа погубни за интересите на Британците, работничката класа и синдикалното движење во таа земја. Вучиќ не се грижи за работниците и не го интересира нивната позиција, а упорно се залага дека неделата мора да остане работен ден за трговците, одбивајќи да го скрати работното време, толерирајќи минимална плата помала од износот на минималната потрошувачка кошничка итн. дека единствено што го интересира е интересот на странските инвеститори – вели соговорникот на Данас.

Според него, Вучиќ на најгруб начин ги исмева традициите на работничкото движење и неговите членови кои ги загубија животите во борбата за социјална правда и подобри услови за работа.

-Изјавата што ја даде бара заедничка осуда на сите синдикалци во земјава. Но, имајќи предвид дека во Србија нема волја кај сите синдикати за заедничка реакција во вакви и слични ситуации, иако тоа би требало, за жал тоа нема да се случи – вели Веселиновиќ.

Економскиот аналитичар Бранко Павловиќ вели дека изјавата на претседателот Вучиќ е за осуда и покажува дека државниот врв на Србија е целосно исклучен од реалноста, односно фактот дека вработените во државата работат напорно и живеат многу тешко.

– Посебно е за осуда затоа што кажаното ја омаловажува борбата за работнички права во која луѓето ги загубија животите за да даде резултати. Генерации работнички активисти се залагаа за осумчасовна работна недела, осум часа одмор и осум часа слободно време. Остро е за осуда што ваквата изјава ги напаѓа тие достигнувања. Во Србија голем број работници работат повеќе од 40 часа неделно, наместо бројот на работни часови да се намалува со развојот на вештачката интелигенција и роботиката, нагласува тој.