сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Церар: Кризата со бегалци може да го загрози постоењето на ЕУ

ЕК и предложи на Словенија да прими 1.126 баратели на азил. Церар истакнува дека Словенија повеќе би сакала доброволни, а не задолжителни квоти, но оти е отворена за преговори и оти може да прифати неколку илјади бегалци

cerar

Поврзани вести

Словенечкиот премиер Миро Церар денес изјави дека европската криза со бегалци може да го загрози самото постоење на ЕУ доколку не биде пронајдено долгорочно решение

Церар наведе дека целосен договор за тоа како да се реши големиот прилив бегалци веројатно нема да биде постигнат оваа недела, туку за него би биле потребни уште „неколку недели или повеќе“.

Во Словенија, која е членка на ЕУ и на еврозоната, држава со два милиони жители, од минатата недела преку границата со Хрватска влегле околу 3.000 бегалци, а може да се очекуваат уште многу повеќе.

– Доколку не успееме да подолг рок да пронајдеме вистинско решение, кризата со бегалците навистина може да го загрози постоењето на ЕУ. Но јас не сум песимист, јас верувам дека ќе најдеме заедничко решение, изјави словенечкиот премиер.

ЕК и предложи на Словенија да прими 1.126 баратели на азил. Церар истакнува дека Словенија повеќе би сакала доброволни, а не задолжителни квоти, но оти е отворена за преговори и оти може да прифати неколку илјади бегалци.

Најчитани вести