Свет

Кина започна со изградба на гасоводот кон Сибир

Кина започна со изградба на гасоводот кон Сибир

“Минатата недела Кина започна со изградба на гасоводот со кој ќе прима руски гас од Сибир”, соопшти денес руската компанија “Гаспром”.

Русија и Кина минатата година склучија договор за гас вреден 400 милијарди долари, со кој е предвидена и изградбата на гасоводот.

Руската страна во овој проект би требало да вложи 55 милијарди долари, вклучувајќи ја и потрагата по нови наоѓалишта на гас. “Гаспром” соопшти дека разговорите за таканаречената “западна рута”, напредуваат одлично.

Инаку овој договор помеѓу Русија и Кина беше потпишан за време на минатогодишната посета на рускиот претседател Владимир Путин во Пекинг.

Путин тогаш истакна дека “ова е најголемиот договор во сферата на гасот во епохите на Советскиот Сојуз и Русија”.

Според договорот, Русија во наредните 30 години ќе извезува во Кина по 38 милијарди кубни метри гас, со можност оваа количина да се зголеми на 60 милијарди кубни метри гас.