Македонија

Медиуми: Џафери незаконски избран со поддршка од само 50 пратеници (ВИДЕО)

Медиуми: Џафери незаконски избран со поддршка од само 50 пратеници (ВИДЕО)

СДСM во четвртокот, откако заврши седницата во Собранието, на нелегитимен и незаконски начин го избра Талат Џафери за претседател на законодавниот дом. На таканаречената седница на СДСМ, спроведена вон сите законски процедури, немаше ни записник, ни стенограм, ниту, пак, некој водеше постапка, броеше или утврдуваше кој и како гласа

СДСМ тврдеше прво дека Талат Џафери бил избран со потребниот минимум 61 гласови, за после само еден час да ја качи бројката на 62. Но после многуте измами и по измамнички избори на овој начин СДСМ се обидува да ја измами јавноста, странските дипломати и преку државен удар да земе власт со Собранието.

„Во кадарот групата на СДСМ, ДУИ и нивните пучисти има помалку од 30 пратеници. Под галеријата, во остатокот редови има уште околу 20 и, тоа е се! Освен останатите законски услови, нема ни потребен број пратеници за да се гласа воопшто за претседател на собрание, а камоли да се изгласа“, пишува порталот Старт.мк.