Преку програмата за вработување нови 8.700 вработувања во 2016

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски кој денес присуствуваше на работен состанок на кој се разгледуваше имплементацијата на мерките за вработување во гостувањето во вестите на Сител истакна дека еден од клучните столбови на работењето на ВМРО-ДПМНЕ е зголемување на вработеноста и намалување на невработеноста.

Ние имаме огромен фокус на ова поле кое вроди со плод, рекордно ниска невработеност со стапка од 25,5 проценти, рече Груевски.

-Многу ми е важно ми е тоа што го имаме ветено пред граѓаните да се реализира и затоа денес  дискутираме околу акцискиот план, роковите и начините како ќе го спроведеме планот за да сме сигурни дека сето тоа навремено и успешно ќе се реализира. Работите се одлично поставени. Оваа година се очекува преку мерките за вработување на АВРМ да бидат опфатени 13.500 лица,  а најмалку 8.700 да се вработени. Има 28 мерки кои се предвидени за оваа година, ова е период кога почнуваат да се објавуваат огласите, кога невработените конкурираат за добивање на поволностите за користење на овие мерки кога невработените може да ги искористат мерките, посочи Груевски.

Груевски апелираше до сите невработени кои активно бараат работа, да се осврнат на АВРМ, да отидат во подрчаните единици  и да побараат информации околку овие активни мерки кои ги нуди Владата преку АВРМ.

Тој додаде дека сугерирал подрачните единици на АВРМ што повеќе да ги викат лицата на разговор и детално да им ги објаснат мерките, бидејќи, како што посочи потребно е некогаш да им се каже патот до остварување на нивната цел.