Вкусен ручек за почеток на новата работа неделе, крцкави медалјони и слатки мињони со неодолив карамел.
Потребно:
600гр пилешко бело месо
китка магдонос
1 јајце
50гр путер
200гр шампињони
помала главица кромид
200гр гауда
За поховање:
брашно
јајце
пченкарно брашно
парче бел леб
малку млеко
сол
бибер
Подготовка:
Магдоносот исчистете го, сипете вода и ставете го белото месо да се вари со зеленчукот. Вареното месо изладете го и измелете. Средината на лебот натопете ја во млеко, исцедете и додадете во меленото пилешко. Додадете јајце, омекнат путер, сол и бибер, па смесата добро измесете ја со раце. Шампињоните пропржете ги со лук, а сирењето исечете го на тенки листови. Меленото месо поделете го на четири дела и од секој направете коцкаст облик. Во средината наредете листови сирење, преку него ставете фил од печурки, преклопете и со раце формирајте медалјони. Натопете ги во брашно, потоа во јајца, па во пченкарно брашно. Пржете на загреано масло убаво да поруменат.
Брз и вкусен десерт.
Потребно:
100гр чоколадо за готвење
250гр ореви
40мл вода
100гр вишни
1 белка од јајце
20гр џем
200гр шеќер
Подготовка:
Оревите се сецкаат ситно или се блендираат. Истото го правите и со чоколадото.
Една белка добро изматете ја и со оревите, чоколадото и џемот ги ставате во сад и сето заедно убаво го промешувате го месите и формирате топчиња (колку пинг понг топче) и во средината додадете вишња без семки, или некое друго овошје по ваша желба.
Во средно големо тенџерче ставате 200 грама шеќер и 2 лажици вода. Го загревата на среден оган а по потреба и го намалувате да не загори карамелот.
Топчињата ги тркалате во карамелот и ги ставате на влажна даска или било каква влажна подлога (за да не се залепи карамелата).
Оставате да се оладат некои 3-5 минути и уживајте во вкусот.