Француското МНР негира дека Франција испратила војници во Украина

Француското Министерство за надворешни работи, на социјалната мрежа Х соопшти дека извештаите за распоредување француски војници во Украина се лажни.

„Кампањите за дезинформација за поддршката на Франција за Украина се активни како и секогаш“, се вели во соопштението. „Франција не испрати војници во Украина“.

Претходно, медиумите објавија дека Франција испратила 1.500 војници во Украина, повикувајќи се на изјавата на поранешниот заменик потсекретар за одбрана на САД, Стивен Брајан.