Германија: Уапсена поранешната терористка на RAF, Даниела Клете

Полицијата во Берлин ја уапси Даниела Клете, припадничка на последната генерација на левичарската терористичка организација Фракцијата црвени бригади (Rote Armee Fraktion – RAF), беше објавено во вторникот.

Во понеделникот вечерта полицијата ја уапсила 65-годишната Даниела Клете во стан во берлинскиот кварт Кројцберг, која била со двајцата преостанати членови на ткн. Третата генерација на RAF, Буркхард Гарвег и Ернст-Волкер Стауб, беше во бегство со децении.

Полицијата го товари пребеганото трио за обид за убиство и неколку тешки грабежи извршени по официјалното самораспуштање на терористичката група RAF.

Државното правобранителство во сојузната покраина Долна Саксонија кое ја води полициската акција соопшти дека делата за кои е осомничена тројката на RAF не се сторени од политички причини.

На членовите на ткн Третата генерација на RAF е обвинета за неколку убиства на високи германски функционери како што се директорот на Deutsche Bank, Алфред Хераузен и шефот на канцеларијата за управување со средства на поранешната комунистичка ДДР, Детлев Карстен Рохведер, кои беа убиени на почетокот на 1990-те.

Клетa е осомничена и дека учествувал во нападот на американската амбасада во Бон во 1991 година, како и во нападот на затворот Вајерштад во 1993 година.

Државното правобранителство во Долна Саксонија деновиве преку ТВ емисија ги повика граѓаните на помош за откривање на избеганото трио RAF, но како што е соопштено, пријавите на граѓаните не доведоа до апсење на Клетe.

RAF, која има свои корени во студентските движења од доцните 1960-ти, изврши серија напади во Германија во 1970-те и 1980-те врз германските официјални лица, како и врз објектите поврзани со САД. RAF тесно соработуваше и со различни палестински терористички организации, како што е Црниот септември, кој беше одговорен за терористичкиот напад на Олимпиското село во Минхен во 1972 година.

Периодот на активност на RAF и особено ткн Германската есен 1977 година, кога беа извршени голем број напади, се смета за еден од најдраматичните делови од германската повоена историја. Истовремено во Италија дејствуваа и ткн Црвени бригади (Brigate Rosse), исто така, обвинети за низа терористички напади со ултрарадикална левичарска заднина, но современата историографија открива контроврзни податоци за појавувањето на ваквите групации во Европа во дадениот период.

Последниве години, потрагата по бегалците поранешни припадниците на германски RAF се интензивираше, меѓу другото, и поради напредокот во форензиката, што овозможи подобро поврзување на ДНК примероци од бројни места на злосторство со конкретни лица.