Лукашенко најави промена на Уставот

Претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко, го објави распишувањето на референдум за промена на Уставот на земјата.

„Како што се смени нашата Белорусија, така и ние. Подготвеноста на Белорусите да преземат одговорност за судбината на земјата е очигледна. Степенот на таа одговорност ќе го одредат самите луѓе, но со закон! Не на улиците и плоштадите, некој легално. Да започнеме со Уставот“, се наведува во предизборната порака на Лукашенко, која беше објавена во државниот весник „Звезда“.

Како што истакна тој, Белорусите ќе ги утврдат нивните права, слободи и обврски, како и овластувањата на државните органи.

Лукашенко додаде дека Белорусија ќе вложи максимални напори за да се осигури дека „разликите во надворешната политика не влијаат врз пријателството на народите кои се предодредени да живеат рамо до рамо во срцето на Европа и да го зголемат бројот на пријателски земји“, истакнувајќи дека Минск отсекогаш бил отворен за пријателство и соработка и дека тој никогаш не се мешал во работите на другите земји.

Предвременото гласање на изворите за Претседател на Белорусија започнува денес (4 август) и ќе трае до 8 август. Претседателските избори во Белорусија ќе се одржат на 9 август. Пет кандидати се кандидираа на највисоката државна позиција.

Лукашенко се кандидира за шести мандат. Во моментов има изборна кампања во оваа земја која ќе трае до 8 август.