Мигрантите мора да научат руски и да го почитуваат законот, вели Путин

Имигрантите кои доаѓаат да работат и живеат во Русија мора да ги почитуваат нејзините закони и да ги почитуваат нејзините обичаи и традиции, вклучувајќи го и учењето на јазикот, изјави  претседателот Владимир Путин.

Путин се осврна на ова прашање на состанокот на Советот за развој на граѓанското општество и човековите права, кој традиционално се одржува на почетокот на декември.

„Треба да привлечеме такви работни ресурси кои ги задоволуваат интересите на руската економија“, рече тој.

„Ова значи дека овие луѓе мора да бидат подготвени од лингвистичка, етнокултурна гледна точка. Тие мора да ги знаат нашите традиции и така натаму“.

Интересот на Русија и нејзините граѓани „мора да биде на прво место. Сите имигранти и посетители, исто така, „мора да се усогласат со руските закони“, појасни Путин.

„И, се разбира, ние, како цивилизирана земја, мора да ги обезбедиме и нивните права.

Русија отвора училишта во неколку земји од поранешниот Советски Сојуз – дел од Комонвелтот на независни држави (ЗНД) за да помогне во наставата на руски јазик и културни настани, го информира претседателот Советот.

Москва се повлече од неколку меѓународни организации за човекови права бидејќи тие станаа „виртуелно контролирани“ од Западот, демонстрирајќи „политичка пристрасност, лицемерие и отворена селективност“, рече Путин во воведниот говор.

Осум години овие организации го свртеа погледот и не направија ништо кога беа соочени со „флагрантни прекршувања“ од Украина врз жителите на Донбас, истакна тој. Тие не само што „не забележаа“ дека се случуваат прекршувања, туку ја охрабрија и русофобијата, па дури и ги поддржаа земјите што „се тркаат да го заземат првото место во срамното натпреварување“ на мразење на Русија.

Москва е целосно посветена на принципите на Универзалната декларација за човекови права и е „подготвена да соработува со сите заинтересирани земји и партнери за изнаоѓање решенија за формирање ефективен, праведен, еднаков систем за обезбедување на човековите права за сите“, заклучи Путин.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.