Новото истражување покажува зошто е потребно да се јаде чоколадо два пати на ден

Во мини-студија, истражувачите од болницата во Бостон откриле дека мали количини на чоколадо наутро и напладне, меѓу другото, можат да помогнат во намалувањето на шеќерот во крвта.

Жените во студијата биле поделени во три групи, од кои едната јадела 100 грама чоколадо наутро и навечер со оброци, а останатата храна што ја јаделе не била контролирана. По две недели, истражувачите забележале 4,4 проценти помала концентрација на гликоза во крвта кај тие жени.

Истото истражување исто така покажа дека консумирањето чоколадо наутро и навечер ја намалува желбата за слатки во текот на денот.

– Нашите откритија покажуваат дека не е важно само што јадеме, туку и кога јадеме, како и фактот дека времето на оброк може да влијае на физиолошките механизми вклучени во регулирањето на телесната тежина – рече научникот д-р Френк Шир.

Тој истакнува дека оваа мала студија не е доказ дека денот треба да го започнете со 100 грама чоколадо и додадва дека сигурно нема научни причини причини кои го оспоруваат фактот дека јадењето чоколадо два пати на ден нема да влијае на вашето здравје.

Шир истакнува дека темното чоколадо секогаш треба да се избере за консумирање, односно она со поголем процент на какао.

Ова го потврди и психијатарот за исхрана, д-р Драу Ремзи, кој вели дека црното чоколадо не мора да е десерт, но може да го замени и појадокот, особено ако е направено од органско сурово какао.

– Флаванолите од какао го зголемуваат протокот на крв во мозокот и се вклучени во микробиомот, објасни тој, додавајќи дека тие се поврзани со краткотрајна меморија, дури и во областите на мозокот каде се појавува неврогенеза.

Доколку немате идеја со што би можеле да јадете чоколадо за појадок, д-р Ремешеј советува дека палачинките со чоколадо, чоколадни мафини, чоколадни смути со дел од овошје или зеленчук се идеален избор за утринскиот оброк, може да намачкате и темно растопено чоколадо на парче тост леб.