ОН: Дрогата годишно убива околу 200.000 луѓе

391

Канцеларијата на Обединетите Нации за борба против дрога и криминал соопшти дека опојните  дроги секоја година се причината за смрт на најмалку 200.000 луѓе во светот.

Потсетувајќи дека трговијата со дрога е спротивна  со законските одредби, од Канцеларијата претпоставуваат дека годишните приходи од трговијата со дрога достигнуваат  вредност од 320 милијарди долари.

Исто така се проценува дека прометот на меѓународниот организиран криминал годишно достигнува речиси 870 милијарди  долари, што е шест пати повеќе од буџетот на официјалната агенција за помош на Програмата за развој на Обединетите нации.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.