Понеделничко мени во Нетрпес: Грашок со свинско месо, а за десерт овошен пудинг колач

Во Нетпрес денеска готивиме вкусна чорба од грашок со свинско месо, а за десерт подготвуваме овошен пудинг колач.

Потребни состојки

500 гр свинско месо

1 големо пакување грашок

1 поголем кромид

1 поголем домат

2 пиперки

2 моркови

2 литри вода

Подготовка

Испрежете го кромидот на масло, кога ќе омекне додајте го веќе исечканото на коцки свинско месо и пржете додека месото не се зацрвени. Потоа додајте ги исчеканите моркови, пиперки и доматот. Може и домашен ѓувеч. Гответе едно десетина минути потоа додајте зачини и ловоров лист.

08424d45f7fb227f1e10b0d0779d091b_header

Овошен пудинг колач

Потребни состојки

5 јајца

3 лажици шеќер

5 лажици брашно

1 прашок за пециво

За филот

400 гр овошје (јагоди, висни, капини, малини, јаболка …_

250 гр шеќер

300 мл вода

2 кесички пудинг од ванила

300 мл вода

2 кесички шлаг пена

Подготовка

Се мати пандишпан – пет белки се матат во цврст снег и се додаваат кон изматените жолчки со шеќерот и пецивото и се пече во подлабок плех бр 32.

400 гр овошје се ставаат да зовријат со 300 мл вода и шеќер. Пудинзите се матат со другите 300 мл вода и се додаваат кон зовриеното овошје, се вари крем и млак се истура врз тестото во плегот.

Најгоре се матат два шлага и се декорира по желба.

Пријатен апетит!