Предупредување за закана од нов вид коронавирус

Новите соеви на коронавирусот FLiRT може да предизвикаат пораст на случаите на СОВИД-19 ова лето, објави Фајненшл тајмс.

Според американскиот Центар за контрола и превенција на болести (CDC), кој го цитира весникот, во моментов во САД е доминантен сој е КР.2. Тој е дел од таканаречената група FLiRT, именувана по мутации во генетскиот код на соевите.

реовладуваше во 28,2 проценти од случаите откриени во двете седмици до 11 мај, за разлика од 3,8 проценти колку што бил застапен од почетокот на март.

Светската здравствена организација (СЗО – WHO) објави дека варијантите од FLiRT групата се идентификувани во 14 европски земји, како и во Израел, се појаснува во написот.

Како што се наведува во материјалот, овие соеви не треба да предизвикаат зголемување на хоспитализирањата или тежок тек на болеста. Сепак, симптомите остануваат стандардни за коронавирусот – треска, кашлица, назална конгестија или течење на носот, болки во грлото, губење на осетот за вкус или мирис.