САД нема да ја финансира УНРВА до март 2025 година, велат изворите

Лидерите на американскиот конгрес и Белата куќа постигнаа договор за нацрт-закон за финансирање на војската, Стејт департментот и низа други владини програми, како и за продолжување со забраната за американско финансирање за УНРВА, главната агенција на ОН за Палестинците, до март 2025 година.

Администрацијата на претседателот Џо Бајден во јануари соопшти дека привремено го прекинува новото финансирање на Агенцијата на Обединетите нации за помош и работа за палестинските бегалци на Блискиот Исток (UNRWA), откако Израел обвини 12 од 13.000 вработени во агенцијата во Газа за учество во нападот на Хамас на 7 октомври.

Американскиот Сенат минатиот месец усвои закон со кој се прекинува финансирањето на агенцијата, дел од предлог-законот во вредност од 95 милијарди долари за обезбедување помош на Украина, Израел и Тајван, кој е во застој во Претставничкиот дом.
Поддржувачите на помошта се обидуваат да ја обноват, повикувајќи го Вашингтон да го поддржи хуманитарното тело додека хуманитарните групи работат на спречување на гладот во Газа.

Финансирањето ќе биде блокирано една година, а деталите за алтернативните напори за обезбедување хуманитарна помош за Палестинците во Газа ќе бидат разгледани откако законот ќе биде објавен во јавноста.

ОН започна истрага за наводите против персоналот на УНРВА, а агенцијата отпушти дел од персоналот откако Израел ѝ достави информации.

САД, најголемиот донатор на УНРВА, обезбедувајќи 300 до 400 милиони долари годишно, рече дека сака да ги види резултатите од таа истрага и преземените корективни мерки пред да размислат за продолжување на финансирањето.