Сензационална победа на Килде во Кицбил

Норвешкиот скијaчки ас, Александер Омод Килде, 24 часа откако избегна страшен пад на Штрајф, стигна до фантастична победа на спустот во Кицбил, Австрија, докажувајќи уште еднаш дека е најдобриот брзински скијач на денешницата.

30-годишниот Килде, кому ова му е седма победа оваа сезона и вкупно 30-та во кариерата, во саботата го делеа милиметри од голема несреќа на истата патека, грешка која го чинеше победа и топ 10 пласман.

Килде останува убедлив лидер во дисциплината со 620 поени, пред Крихмаер со 464 и Швајцарецот Марко Одермат, кој не настапи поради повреда. Во трката за големиот глобус, Одермат има 1.186 поени, Килде е втор со 961.