СОНК ја разгледува владината понуда за зголемувањето на платите од 10%

35

Советот на СОНК има седница на која присуствува и министерот за образование Арбр Адеми. На седницата се разгледува вчерашната владина понуда за 10% зголемување на платите во образованието која би се реализирала во април наредната година.

Претседателот на СОНК, Јаким Неделков, смета дека владината понуда не е лоша, но секогаш може повеќе. Тој потврди дека со најавено зголемување речиси се изедначува нивното барање. Сепак останува советот на СОНК да одлучи дали ќе ја прифати владината понуда или не. Најавениот генерален штрајк ќе зависи од одлуката на членството и советот на СОНК. Доколку  понудата од 10 отсто не биде прифатена штрајкот би почнал наредниот месец.

Според синдикатот просечната плата на наставничкиот и професорскиот кадар во основното образование е 21.600 денари а 22.500 денари во средното образование  а кај помошно техничкиот пресонал е 13 илајди денари.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.