Трамп телефонски се слушнал со Бан Ки-мун

118
бан

Генералниот секретар на ОН изрази уверување дека Светската организација и САД ќе ги задржат своите традиционално здрави врски и ќе соработуваат за постигнување мир, безбедност и одржлив развој и почитување на човековите права во целиот свет.

Претходно Бан Ки-мун изрази уверување дека како претседател на САД, Доналд Трамп ќе се однесува и ќе дејствува многу поразлично отколку за време на изборната кампања.

– Доналд Трамппретходно даде многу вознемирувачки изјави, но сигурен сум дека ќе ја разбере важноста, сериозноста и итноста на мировниот договор за климата, истакна претходно Бан Ки-мун.

За време на кампањата за претседателските избори во САД, Трамп се декларираше за зближување со Русија, се закани дека ќе го намали учеството на земјата во ОН и вети дека ќе ја повлече државата од меѓународниот договор за борба со глобалното затоплување.

– Веќе сум ја слушнал овој тип предизборна реторика во многу држави, не само во САД. Значи, не сум особено загрижен од она што се зборува за време на кампањи, коментираше Бан.

Тој изрази уверување дека САД ќе продолжат да играат водечка улога во светот и со Доналд Трамп како претседател.

– Надворешната политика на САД не се разликувала којзнае колку кај различните претседатели по Втората светска војна, истакна генералниот секретар на ОН.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.