Вариво со пилешко и тирамису за десерт

Вариво со пилешко е здраво и вкусно јадење и ќе ви помогне да ги внесете сите потребни витамини, минерали протеини за со енергија да го завршите остатокот од денот.

Состојки

Половина пиле

1 главица кромид

1 чешне лук

1-2 свежи пиперки

1 поголем морков

1 корен целер

неколку поголеми листови кељ

шери домати

3 средни компири

магдонос

малку ориз

сол,

пиперка

вегета

1 лаж пченка

Подготовка:

Месото одвојте го од коската и кожaта и исечкајте го на парчиња, кељот исечкајте го на ленти, а лукот исечкајте го на мали кокцкички.

На малку масло издинстајте го кромидот, додадете ги ситно исечканата пиперка и лукот.Попржете ги се додека не испари течноста од месото.

Кога месото ќе се издинста додадете го остантиот зеленчук, една лажица пченка малку измешајте и додадете ја водата од вареното месо. При крај додадете ја вегетата и според вкус зачинете.

tiramisuТИРАМИСУ

Состојки:

400 мл слатка павлака

25 гр маскарпоне сирење

5 лаж. кафеав шеќер

0,5 мл рум

400 мл сварено и оладено кафе

30 гр пишкоти

2 лаж. какао

путер за подмачкување

густин (по потреба)

Подготовка:

Измешајте слатка павлака, маскарпоне, рум, шеќер се додека не добиете крем. Ако не ви е доволно згустена смесата, додадете малку густин. Тавката подмачкајте ја со путер, пишкотите потопете ги во кафето и наредете ги една до друга.

Наредентите пишкоти прекријте ги со крем. Повторно наредете пишкоти потопени во кафе.Завршете ги со останатиот крем и посипете ги со какао во прав (низ цедалка за чај).

Пред да го послужите колачот оставетего во фрижидер барем 3-4 часа.