ВИДЕО| Камион со сладолед влета во толпа деца

Камион со сладолед удри во група деца за време на културен фестивал во планинска област во централен Киргистан во четвртокот.

Локалните медиуми соопштија дека најмалку 29 деца и еден возрасен се повредени, вклучително и четворица кои се хоспитализирани со фрактури на коските.

Трагедијата се случил кога илјадници луѓе биле собрани во близина на селото Јерге-Тал на настан посветен на Епот на Манас, киргистанска поема од 19 век.

Присутните, вклучително и многу студенти, седеа на тревата на страната на еден рид, а некои држаа големо знаме на Киргистан.

Одеднаш, паркирано возило почнало да се тркала по ридот, удирајќи повеќе луѓе. Се чини дека многу луѓе не го забележале камионот што доаѓал бидејќи биле свртени во спротивна насока.

Возачот на камионот е приведен од полицијата. Според локалните медиуми, тој на истражителите им рекол дека го напуштил возилото и разговарал на телефон кога забележал дека камионот се движи.