Во Велес и Велешко секоја учебна година сè помалку првачиња

Во новата учебна 2023/2024 година во основните училишта во Велес и во населените места во општината во прво одделение се запишале вкупно 424 првачиња што е за 49 помалку споредено си изминатата учебна година кога биле 473 првачиња информираат од Општина Велес.

Во Основното училиште „Рајко Жинзифов” во село Горно Оризари годинава се само 15 првачиња, а лани биле 23.

Во ООУ „Васил Главинов” во градот годинава се 127, а лани биле 126, во подрачното училиште во Превалец и лани и годинава се по 11 првачиња, а во училиштето во село Раштани лани биле три, а годинава е запишано само едно прваче. Во ООУ ,,Стојан Бурчевски Буридан” – девет се во училиштето во Иванковци и две првачиња во училиштето во село Отовица.

Загрижувачки е што во подрачните училишта во село Сујаклари и Мамутчево нема запишано ниту едно прваче велат од Општина Велес.

Најповолна е состојбата во ООУ ,,Блаже Конески”во Велес кое е со целодневен престој, каде лани имало 118, а во новата учебна година за шест повеќе или 124 првачиња.

Во сите училишта паралелките, не само во прво, туку и во останатите одделенија, се со помал број на ученици од неопходниот, па најголем дел од нив бараат согласност од Советот на Општина Велес.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.