Загина планинар во лавина во БиХ

Во источниот дел на босанскохерцеговскиот ентите Херцеговина, на Прењ во неделата утрото се случила лавина која усмртила еден од двајцата планинари кои се искачувале на оваа планина.

Еден до планинарите, 31-годишен припадник на Вооружените сили на БиХ, економист по занимање и страстен планинар, снежната лавина го отфрлила и удрил со главата во карпа, од што починал.

Вториот планинар минал без повреди, и според локалните медиуми активно учестува во потрагата по загинатиот колега чиешто тело е на недостапен терен.

Припаднициет на горската служба за спасување поради недостапноста на теренот побарале помош во хеликоптер од војската на БиХ за да го извлечат телото на настраданиот.