Запалена црква во кичевско, ограбена во штипско

Од Министерстовто за внатрешни работи соопштија дека вчера 76-годишниот Ј.Ф. пријавил дека на седми овој месец непознато лице  предизвикало пожар во црквичката „Света Петка“ во селото Велмевци, кичевско.  Во пожарот изгорени биле 2-3 икони и опожарена била внатрешноста на црквата.

Вчера, штипската полиција добила пријава дека во периодот од 13.11. до 13.12, засега непознат сторител насилно влегол во црквата во село Долани и од иконите одзел метални монети во вредност од 1000 денари. Потоа извршил пребарување во олтарот и конаците но не одзел ништо, по што избегал.

Се работи на расчистување на двата инциденти.