Завршија Зимски олимписки игри, Норвежаните победници

Норвешка е најуспешна нација на 24. Зимски олимписки игри (ЗОИ), кои денеска завршија во Пекинг, со рекорден број златни медали во конкуренција на 29. држави, кои освоија одличја.

На последниот ден од Игрите, Тереза Јохаунг го освои и 16. златен медал за Норвешка, чии спортисти во Пекинг се закитија и со осум сребрени и 13 бронзени одличја.

Конечна табела на освоени медали на Игрите во Пекинг:

  1. Норвешка 16 8 13 37
  2. Германија 12 10 5 27
  3. 3. Кина 9 4 2 15
  4. САД 8 10 7 25
  5. Шведска 8 5 5 18
  6. Холандија 8 5 4 17
  7. Австрија 7 7 4 18
  8. Швајцарија 7 2 5 14
  9. Русија 6 12 14 32
  10. 10 Франција 5 7 2 14