Вкусна супа од домати со кнедли

Состојки

800 гр домати

2 моркови

50 гр целер, корен

1 црвен кромид

1 л супа

Маслиново масло

За кнедлите

200 гр мелено јунешко месо

½ главица мал кромид

1 јајце

1,5 лажичка ориз (20 гр)

2 лажици презла

Сол

1 лажица исчекан магдонос

1 лажица ситно исечкан лист од целер

Подготовка

Сварете го оризот. Кога малку ќе се излади направете компактна маса за кнедли, од наведените состојки, ако е потребно додајте уште презла. Оставете ја смесаата во фрижидер.

Измиениот и исчистен зеленчук ставете го во тава со малку масло. Доматите и кромидот преполовете ги. Печете во однапред загреана рерна на 220 степени околу половина час.

Кога малку ќе се излади сето тоа испасирајте во блендер. Ставете се во лонец и налијте 2/3 супа, ставете да зоврие.

Во меѓувреме обликувајте мали кнедли од месо. Кога чорбата ќе зоврие спуштете ги кнедлите во нив и гответе уште 20 минути додека се убаво не се зготви. По потреба додајте го остатокот од супата, за чорбата да не биде многу густа.