Борис Џонсон барал 1 милион долари за интервју

Американскиот новинар Такер Карлсон изјави дека поранешниот премиер на Велика Британија Борис Џонсон би се согласил на интервју само доколку добие хонорар од 1 милион долари. Тој го изјави ова по неговото интервју со рускиот претседател Владимир Путин.

Зборувајќи со основачот на ТВ Блазе, Глен Бек за интервјуто емитувано во вторникот, Карлсон го спротивстави своето искуство со интервјуто со Путин со обидите да седне на маса со Џонсон, кој го критикуваше новинарот дека бил „алатка на Кремљ“.

Тој побарај интервју со Џонсон, во обид да ја „објасни својата позиција за Украина“. Карлсон рече дека се слушнал со персоналот на Џонсон, кој му кажал дека поранешниот премиер ќе се согласи на интервјуто – но само под еден услов. Тоа ќе те чини милион долари.

Карлсон направи споредба со веќе завршеното интервју со Путин, посочувајќи дека рускиот претседател за интервјуто не побарал пари.

„Кога Такер Карлсон отиде во Кремљ, имаше функција добро позната на историјата. Тој требаше да биде чувар на тиранинот, диктафон на диктаторот и предавник на новинарството“, напиша Џонсон, додавајќи дека Карлсон не успеал да го притисне Путин за воената операција на Русија во Украина.

Интервјуто на Карлсон на сличен начин беше осудено од низа западни лидери и коментатори, кои го обвинија дека му поставува само „меки“ прашања на рускиот лидер и дека му дозволува на Путин да дава долги одговори без прекин.

Запрашан зошто не покренал одредени теми за време на Самитот на Светската влада во Дубаи претходно овој месец, Карлсон рече дека сака да го направи интервјуто затоа што го интересира светогледот на Путин и не сака да се инјектира во дискусијата. Новинарот исто така објасни дека сакал да разговара со Путин затоа што американските медиуми „лажат“ и затоа што американската јавност била лошо информирана за конфликтот во Украина.