Се очекува Индија да го забрани извозот на шеќер следната сезона за прв пат по 7 години, што веројатно ќе ги зголеми цените на пазарите во Њујорк и Лондон, кои веќе се движат околу повеќегодишните максимални вредности.
Индија ќе им забрани на фабриките да извезуваат шеќер од почетокот на октомври бидејќи недостатокот на дожд ги намали приносите на трска, изјавија три владини извори за Ројтерс.
Поради и онака високите цени на меѓународните пазари, забраната за индискиот извоз ги зголемува стравувањата од натамошна инфлација на светските пазари на храна.
„Нашиот примарен фокус е да ја задоволиме локалната побарувачка и да произведуваме етанол од вишок шеќерна трска“, рекол владин извор кој сакал да остане анонимен во согласност со официјалните правила. „Во наредната сезона нема да имаме доволно шеќер за извозни квоти“, додаде тој.
Индија им дозволи на фабриките да извезат само 6,1 милиони тони шеќер во текот на тековната сезона до 30 септември, откако им дозволи да продадат рекордни 11,1 милиони тони минатата сезона.
Во 2016 година, Индија воведе данок од 20 проценти на извозот на шеќер во обид да ја ограничи продажбата во странство.
Монсунските дождови во најголемите области каде што се одгледува шеќерна трска во западната држава Махараштра и јужната држава Карнатака – кои заедно сочинуваат повеќе од половина од вкупното производство на шеќер во Индија – досега оваа година беа дури 50 отсто под просекот, покажуваат официјалните податоци.
Обилните дождови може да го намалат производството на шеќер во сезоната 2023/24, па дури и садењето за сезоната 2024/25, изјави претставник на индустријата кој не сакаше да биде именуван. Локалните цени на шеќерот оваа недела скокнаа на највисокото ниво во последните две години, што ја натера владата да им дозволи на фабриките да продадат дополнителни 200.000 тони во август.
„Инфлацијата на храната загрижува. Неодамнешното зголемување на цените на шеќерот ја елиминира секоја можност за извоз“, рече друг владин извор.
Малопродажната инфлација во Индија скокна на 15-месечен максимум од 7,4 отсто во јули, при што цените на храната се зголемија за 11,5 отсто – највисоко во последните три години.
Производството на шеќер во Индија би можело во сезоната 2023/2024 година. пад од 3,3 отсто, на 31,7 милиони тони.
„Им дозволивме на фабриките да извезуваат големи количини шеќер во последните две години“, рече трет владин извор. „Но, ние исто така треба да обезбедиме доволно залихи и стабилни цени“, додаде тој.
Индија ги изненади купувачите минатиот месец со воведување забрана за извоз на бел ориз кој не е басмати. Њу Делхи минатата недела, исто така, воведе царина од 40 отсто за извозот на кромид, бидејќи се обидува да ги смири цените на храната пред националните избори на крајот на годината.