Подгответе го овој специјалитет на германските готвачи.
Состојки:
300 грама мелено говедско месо без маснотии
300 грама мелено свинско месо
100 грама ситно исечкан кромид
Путер и маргарин за пржење
2 децилитри млеко
2 парчиња двопек
15 грама сечкани инчуни
2 јајца
Сол, бибер
Подготовка:
Испржете го кромидот, а двопекот натопете го во млекото, па потоа сите продукти ставете ги во компактна маса и правете ќофтиња од околу 30 до 40 грама. Малку пропржете ги и ставете ги на салфета за да се впие мрснотијата.
Сос:
50 грама путер, 60 грама брашно, 1 литар вода, 10 грама ситно исечкани инчуни, 75 грама копар, оцет од бело вино по вкус, сол и бибер…
Стопете го путерот, на него пропржете го брашното па додадете вода и проварете. Зачинете со инчуни, копар, оцет, сол и бибер. Полека во сосот ставете ги ќофтињата и варете ги уште 15 до 20 минути.