Печен компир со рузмарин

На печениот компир не му се потребни голем број додатоци, а вкусот можете да му го „поткренете“ со гранчиња рузмарин.

Состојки:

  • 1 кг млад компир
  • 1 гранче рузмарин
  • 1 дл маслиново масло
  • Крупна морска сол
  • Свежо сомелен црн бибер

Подготовка:

  1. Добро измиете го компирот и исечете го на половина;
  2. Ставете го ком пирот во сад, посолете го со крупна сол, ставете бибер, додадете ливчиња рузмарин и полејте го со маслиново масло;
  3. Ставете ги компирите на плех за печење, што претходно сте го обложиле со хартија за печење, порамнете го така што пресечената страна ќе биде од горе и ставете го да се пече во рерна на околу 200 степени целзиусови околу 30 минути.