Пет начини како да го спасите мобилниот ако ви падне во вода

Првото нешто кое што треба да го направите доколку вашиот телефон падне во вода е да го отворите и да ја извадите неговата батерија, а потоа да го избришете со пешкир.

Доколку тоа ви се случи надвор од вашиот дом, прво треба да утврдите дали течноста влегла во вашиот телефон и стигнала до матичната плоча која е „мозок” на телефонот.

Тоа се утврдува лесно, така што телефонот набрзо ќе почне да „багува”.

Ова се работите кои што треба да ги преземете доколку телефонот ви падне во вода:

1. Ориз
Ова е добра идеја доколку вашиот телефон не паднал целосно во вода, а експертите велат дека подобар е инстант отколку интегрален ориз. Се става во кеса со ориз и се остава така.

2. Фен
Најважно е телефонот добро да го исушите со фенот, бидејќи сите негови делови не можат да се избришат со пешкир. Телефонот никогаш не оставајте го на сонце. Употребете фен.

3. Правосмукалка
Правосмукалката подобро суши од фенот, па доколку тоа ви се случи во вашиот дом тогаш уклучете правосмукалка и поминете со неа по сите делови од телефонот.

4. Песок за мачки
Кој има мачка очигледно ја решил работата. Песокот има неверојатна моќ за впивање на влагата.

5. Мајстор
Сте го вклучиле, сте го наполниле телефонот – работи. Сепак, однесете го на мајстор доколку телефонот ви е нов и скап и доколку мислите дека тоа е потребно за да бидете целосно сигурни.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.