Еве како да подготвите вкусно и несекојдневно јадење.
Состојки:
- 2 поголеми тиквички
- 1 јајце
- Малку брашно
- 200 грама шунка
- 300 грама кашкавал
- 1 топка моцарела
- Малку млеко
- Сол, бибер
- Малку масло за пржење
Подготовка:
- Промешајте ги брашното, млекото и јајцата, така што ќе добиете малку погуста смеса од онаа за палачинки. Ставете сол и бибер по вкус.
- Тиквичките излупете ги и исечете ги на ленти по должина. Натопете ги во подготвеното тесто и испржете ги од двете страни. Ставајте ги на чинија обложена со салфета, за да го исцедите вишокот маснотија.
- На парче алуминиумска фолија наредете ги готовите тиквички една до друга, така што ќе формирате кора. Насекаде наредете шунка (тенко исечена или рендана), издробена моцарела и изрендан кашкавал. Полека замотајте, прекријте со фолија и печете околу 20 минути на 180 степени Целзиусови.
- Тргнете ја фолијата и оставете да се олади. Послужете со топли мекици и јогурт.