Оризот се употебува ногу често во македонската кујна, но најчесто се консумира пеен. Овојпат обидете се со нешто поинакво. Варен ориз со крцкава сланина!
Начин на подготовка:
Кромидот, лукчето и пиперката се пржат во масло додека да омекнат. Се додаваат доматите, а нешто потоа се додава и оризот. На една шолја басмати ориз се ставаат две исти шлји вода и една иситнета коцка за супа. Оризот најмногу сакам да го јадам печен, со пилешко мевце. Но, овој пат, ршив да го направам поинаку – со крцкава сланина. Малку е поинаков од обичниот, затоа што не е печен, туку варен па потоа мешан со сите состојки. Еве како го направив. Се зачинува со сол и бибер по вкус, а потоа се остава состојките да се варат на тивок оган пориени со капак 15 до 30 минути. Оризот, а и целото јадење е готово кога целата течност од тавчето ќе испари. Од горе се става пржена сланина, малку шери патлиџанчиња и магдонос.