Состојки
800 гр домати
2 моркови
50 гр целер, корен
1 црвен кромид
1 л супа
Маслиново масло
За кнедлите
200 гр мелено јунешко месо
½ главица мал кромид
1 јајце
1,5 лажичка ориз (20 гр)
2 лажици презла
Сол
1 лажица исчекан магдонос
1 лажица ситно исечкан лист од целер
Подготовка
Сварете го оризот. Кога малку ќе се излади направете компактна маса за кнедли, од наведените состојки, ако е потребно додајте уште презла. Оставете ја смесаата во фрижидер.
Измиениот и исчистен зеленчук ставете го во тава со малку масло. Доматите и кромидот преполовете ги. Печете во однапред загреана рерна на 220 степени околу половина час.
Кога малку ќе се излади сето тоа испасирајте во блендер. Ставете се во лонец и налијте 2/3 супа, ставете да зоврие.
Во меѓувреме обликувајте мали кнедли од месо. Кога чорбата ќе зоврие спуштете ги кнедлите во нив и гответе уште 20 минути додека се убаво не се зготви. По потреба додајте го остатокот од супата, за чорбата да не биде многу густа.