Вкусна супа полна со зеленчук, идеална за топли денови

На прв поглед, полесна супа може да изгледа како подобро решение за топлите денови, но работата е во тоа што таа може да ви биде оброк ако не сте премногу гладни. Се прави со многу зеленчук, многу е вкусна и може да биде добредојден во вашето мени во време кога јадењата „на лажица“ не се подготвуваат толку често.
Состојки:
200 гр исчистена зелка
100 гр праз
100 гр моркови
80 гр корен од јаглика
60 гр корен од целер
200 гр компири
2 коцки за пилешка супа
1,3 литри вода
1 лажица пченкарно брашно
50 ml вода
200 мл павлака за готвење
мелен пипер по вкус
да вкусите сув билен зачин
100 мл масло
Подготовка:
Исечете ја зелката на пократки ленти. Празот ситно исечкајте го. Морковот, коренот на јаглика и коренот на целерот грубо изрендајте ги. Компирите исечкајте ги на коцки. Истурете го маслото во подлабок сад и ставете го да се загрее.
Во загреаното масло додадете го подготвениот праз, морковот, коренот на јаглика и коренот од пашканат. Пржете многу кратко на средна температура, околу 2-3 минути. Потоа истурете 1,3 литри топла вода, додадете сечкани компири и варете на ниска температура (покриено) додека компирот не омекне. Потоа додадете ја искршената коцка супа и зелката. Промешајте и доведете до вриење. Посипете со мелен пипер и сув билен зачин по вкус.
Растворете го пченкарното брашно во 50 мл ладна вода, истурете го во супата и промешајте. Кога супата ќе зоврие, оставете ја да се готви околу две минути, а потоа во тенок млаз сипете ја павлата за готвење додека мешате. Промешајте и веднаш штом зоврие тргнете го од оган.